LVI-asennus ja suunnittelu kannattaa tehdä energiatehokkaasti

2 minuutit Julkaistu:


Uudistalon suunnittelussa kannattaa miettiä tarkkaan, minkälaiset talotekniset systeemit ja rakennusmateriaalit sinne valitsee, että rakennuksesta tulee mahdollisen energiatehokas ja siten myös taloudellinen ja ympäristöystävällinen. Tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä merkittävästi ja rakennusten energiatehokkuudella on suuri merkitys tavoitteiden saavuttamisessa, koska rakennukset ja rakentaminen muodostavat noin 40 % kasvihuonepäästöistä. Tervetuloa blogin pariin, tämänkertaisena aiheena on uudistalon LVI-asennus ja suunnittelu ja miten rakennuksesta saadaan mahdollisimman energiatehokas. Jos aihe on tällä hetkellä ajankohtainen, toivottavasti kirjoituksesta löytyy hyödyllistä tietoa aiheesta.

Energiatehokas uudistalo suunnitellaan kokonaisuutena

Uudisrakennusta suunnitellessa, pyritään nykyisin valitsemaan mahdollisimman energiatehokkaat systeemit sekä rakennuksen rungon että tekniikan osalta ja niiden tulee myös toimia yhdessä. Kun talotekniset järjestelmät mitoitetaan energiatehokkaiksi ja oikein, säästyy sekä rahaa että energiaa. Taloteknisiin järjestelmiin kuuluvat lämmitys, vesijohdot ja viemäröinti, ilmastointi ja ilmanvaihtokanavat. LVI-suunnittelulla on merkittävä rooli rakennusten energiatehokkuudessa. Hyvässä LVI-suunnittelussa otetaan huomioon kaikkien taloteknisten kanavien lyhyet reitit, joka pienentää rakennuskustannuksia sekä säästää energiaa esimerkiksi lämpöhäviön pienentyessä. Huonejärjestys suunnitellaan myös energiatehokkuuden mukaan ja esimerkiksi märkätilat, keittiö ja erilliset wc-tilat on kannattavaa sijoittaa lähelle toisiaan, koska näistä tiloista poistetaan yleensä rakennuksessa käytetty ilma. Uudisrakennukset pystytään nykyään rakentamaan todella energiatehokkaiksi, mutta on myös tärkeää, että olemassa olevien rakennuksien energiatehokkuutta voidaan parantaa huomattavasti.

Rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttavat monet asiat

Energiatehokkaan talon kokonaisenergiankulutuksen tulee olla pieni ja siihen vaikuttavat monet asiat. Tilojen suunnittelussa kannattaa miettiä huoneiden sijoittelun lisäksi tarkkaan tilan tarvetta; mitä suurempi rakennus, sitä enemmän energiaa kuluu sen lämmittämiseen ja ilmastointiin. Turhia neliöitä kannattaa suunnittelussa välttää. Kaikkien rakenteiden tulee olla hyvin eristettyjä, että lämpö ei pääse karkaamaan, kuten myös ikkunoiden ja ovien. Rakennuksen vaipan tulisi myös olla mahdollisimman ilmatiivis ja tiivistykseen kannattaa valita laadukkaat materiaalit. Ilmanvaihtokone, joka ottaa lämmön talteen on myös hyvä ratkaisu, kuten myös lämmitysenergian valinta niin, että sen tuottamisessa hyödynnetään mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa. Aurinkopaneeleilla voi myös tuottaa osan tarvittavasta sähköenergiasta ja kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että valitsee energiatehokkaat kodinkoneet ja valaisimet. Energiatehokas uudistalo suunnitellaan kokonaisuutena ja LVI-suunnittelulla ja LVI-asennuksella on suuri rooli rakennuksen energiatehokkuudessa. LVI-rakennukset niin vanhempiin kuin uusiinkin kohteisiin hoitaa esimerkiksi RiVe Oy.

• tag: • 320 sanat

minusta

Blogi pientalon rakentamisesta ja LVI-urakoinnista LVI-työt tulevat eteen jokaisessa rakennus ja remontti projektissa. Onnistunut työ vaatii ammattitaitoa ja usein myös kokemusta. LVI-urakointiin kuuluvat talotekniset ratkaisut ovat lämmitys, vesi ja ilmanvaihto. Lämmitysratkaisuihin kuuluvat lämmitysjärjestelmien asentaminen, saneeraaminen ja huolto. Vesiratkaisuihin kuuluvat vesi- ja viemärijohtoasennukset, saneeraukset ja huolto. Ilmanvaihtoratkaisuihin kuuluvat jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennukset, korjaukset ja huolto. LVI-työt kannattaa jättää ammattilaisen toteutettavaksi, mahdollisimman turvallisen ja toimivan lopputuloksen takaamiseksi. Omakotitalon LVI-työt voi hankkia joko ostamalla ne urakkana tai tuntilaskutuksena. Urakassa sekä työlle että tarvikkeille lasketaan pakettihinta, joka perustuu arvioon. Tuntilaskutuksessa työstä laskutetaan tehtyjen tuntien mukaan ja tarvikkeista menekin mukaan. Mikä olisi paras ratkaisu juuri sinun projektiisi? Tervetuloa lukemaan aiheesta lisää. Tästä blogista löydät artikkeleita pientalon rakentamisesta ja kaikista siihen läheisesti liittyvistä aiheista. Toivottavasti löydät täältä inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa omiin projekteihisi!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag