Putkiasentaja on tärkeä ammattilainen

2 minuutit Julkaistu:


Putkiasentaja työskentelee rakennusteknisesti alueella, jonka nimitys on LVI. Lyhenne tulee sanoista lämpö, vesi ja ilmastointi. Vielä sata vuotta sitten ei kaikissa Suomen asuinrakennuksissa ollut yhtäkään näitä teknisiä ominaisuuksia. Vesi piti kantaa taloon kaivosta, vessan virkaa hoiti ulkona puusee ja lämmitys saatiin hellasta ja kamiinasta, joiden lämmönlähteenä toimi puuhalko. Vasta sotien jälkeen alkoi Suomi olla niin kehittynyt, että taloihin saatiin vesi ja viemäröinti sekä keskuslämmitys. Maaseudulla nämä saattoivat tulla pieniin kyliin vasta 1970–80-lukujen taitteessa. Pääsääntöisesti sähköverkko saatiin aiemmin koko maahan kuin LVI-tekniikka.

Suunnittelu, asennus, korjaus ja huolto

Uudisrakennukseen suunnitellaan vesihanojen, vessojen ja ilmastointiaukkojen paikat jo alkuvaiheessa. Jos rakennus kuuluu kunnalliseen vesijohto- ja viemäriverkkoon, on työtä hieman vähemmän kuin jos käyttövesi johdetaan muusta paikallisesta lähteestä. Myös viemäröinti on astetta hankalampaa, koska jätevedelle on rakennettava pihaan muun muassa saostuskaivo. Jätevesipumppu voidaan joutua asentamaan myös vaikka rakennus kuuluisi kunnalliseen viemäriverkkoon, sillä näitä tarvitaan viemäriverkossa matkan varrella joka tapauksessa.

Vesijohtojen, lattialämmitysputkistojen ja viemäriputkien asentaminen uudisrakennukseen tapahtuu ammattilaiselta rutiinilla. Kokenut LVI-asentaja työskentelee näiden parissa päivän tai pari rakennuksen koosta riippuen. Nykyään sähköä säästävät lämmitysjärjestelmät, kuten ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu, on usein kytketty lattialämmön vesiputkiin. Näiden asennus kuuluu myös LVI-ammattilaiselle.

Etenkin vanhemmissa kerrostaloissa tehdään linjasaneerauksia, mikä tarkoittaa putkiremonttia. Etenkään viemäriputkien elinikä ei ole rajaton, minkä vuoksi putkiston kunto täytyy tarkistaa. Nykytekniikalla tämä tehdään kuvaamalla putket sisältä päin. Kuvamateriaali analysoidaan ja heikot ja vuotavat kohdat korjataan. Joskus päädytään uusimaan kaikki talon viemäriputket.

Nopeaa korjausta

Vesijohtoihin, lämmitysjärjestelmään tai viemärijärjestelmään voi tulla yllättäen vikoja, vaikka ne eivät olisi iältään vanhojakaan. Pahimmassa tapauksessa voi sattua vesivahinko, jolloin vettä pääsee talon rakenteisiin. Tällaisessa tilanteessa hälytetään paikalle putkiasentaja kartoittamaan ja korjaamaan tilanne. Vikoja voi tietysti olla monen tasoisia. Joskus keittiön hanalle riittää pieni mutterin kiristys, jonka voi tehdä itsekin. Mutta aika harvoin tee-se-itse-metodit toimivat monimutkaisemmissa ongelmissa. Tällöin paikalle tarvitaan ammattilainen, joka tietää putkiston rakenteen ja osaa analysoida, mistä vika kenties johtuu. Joskus talon tai toimiston vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä ilmenee ongelmia, jolloin ammattitaitoinen LVI-asentaja on oikea henkilö vian paikantamiseen ja korjaamiseen. Joillakin LVI-yrityksillä on myös yöpäivystyspalvelu, jos kiireellistä korjausta vaativa vesivahinko sattuu yöaikaan.

Putkiasentaja löytyy meiltä: TNT-Putki Oy Ab.

 

• tag: • 333 sanat

minusta

Blogi pientalon rakentamisesta ja LVI-urakoinnista LVI-työt tulevat eteen jokaisessa rakennus ja remontti projektissa. Onnistunut työ vaatii ammattitaitoa ja usein myös kokemusta. LVI-urakointiin kuuluvat talotekniset ratkaisut ovat lämmitys, vesi ja ilmanvaihto. Lämmitysratkaisuihin kuuluvat lämmitysjärjestelmien asentaminen, saneeraaminen ja huolto. Vesiratkaisuihin kuuluvat vesi- ja viemärijohtoasennukset, saneeraukset ja huolto. Ilmanvaihtoratkaisuihin kuuluvat jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennukset, korjaukset ja huolto. LVI-työt kannattaa jättää ammattilaisen toteutettavaksi, mahdollisimman turvallisen ja toimivan lopputuloksen takaamiseksi. Omakotitalon LVI-työt voi hankkia joko ostamalla ne urakkana tai tuntilaskutuksena. Urakassa sekä työlle että tarvikkeille lasketaan pakettihinta, joka perustuu arvioon. Tuntilaskutuksessa työstä laskutetaan tehtyjen tuntien mukaan ja tarvikkeista menekin mukaan. Mikä olisi paras ratkaisu juuri sinun projektiisi? Tervetuloa lukemaan aiheesta lisää. Tästä blogista löydät artikkeleita pientalon rakentamisesta ja kaikista siihen läheisesti liittyvistä aiheista. Toivottavasti löydät täältä inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa omiin projekteihisi!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag