Ilmastointikanavan osat ja toimiva ilmanvaihto

2 minuutit Julkaistu:


Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa aiheenamme ovat ilmastoinkanavan osat sekä ilmanvaihto. Varsinkin kylpyhuoneiden ja saunojen asianmukainen ilmanvaihto sekä lämmitys ehkäisevät kosteusvaurioita. Kylpyhuoneessa olevan patterin tärkein tehtävä on kuivattaa ilmaa ja kuivata pesun aikana kosteiksi tulleet seinät, lattiat ja katot. Kylpyhuoneen käytön jälkeen on hyvä jättää ovet auki, tämä parantaa ilman kuivumista ja kylpyhuone saa enemmän korvausilmaa.

Erilaiset ilmastointikanavan osat

Poistoilmaventtiilit ovat tärkeitä ilmastointikanavan osia, niitä käytetään poistamaan epäpuhtauksia ja kosteutta kodin sisäilmasta. Poistoilmahormeja on yleensä keittiön liesituulettimissa, kylpyhuoneissa, wc:ssä ja vaatehuoneissa. Huuvan luukku tulisi avata ruoanlaiton aikana, jolloin suurin osa ilmavirrasta poistuu sen kautta. Tämä toimenpide vähentää poistoilman määrää muista tiloista. Useimmissa liesituulettimissa on kiertokytkin sulkukahvaa varten. Poistoventtiilit tulee pitää puhtaina, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilin

Katossa oleva pyöreä poistoilmaventtiili voidaan irrottaa puhdistusta varten, pyörittämällä venttiiliä ja vetämällä se ulos. Venttiilin sisärenkaaseen ei saa koskea, sillä se on säädetty oikeaa ilmavirtaa varten. Itse venttiilin voi kuitenkin pestä pesuaineella ja kuivata hellästi. Jos et ole varma tulisiko poistoilmaventtiili puhdistaa, kysy neuvoa huoltoyritykseltäsi.

Kodin kaikki poistoilmaventtiilit kannattaa puhdistaa muutaman kerran vuodessa ja keittiön liesituulettimen rasvasuodatin useammin.

Korvausilman tehtävät

Korvausilma tulee huoneeseen raitisilmaventtiilien kautta, jotka on pidettävä asianmukaisesti puhtaina. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein, joko asuintilojen ulkoseinien yläosassa, ikkunoiden yläosassa, tuuletusaukoissa tai patterin takana olevassa seinässä. Venttiileissä on suodatin, joka puhdistaa rakennukseen tulevan ulkoilman. Korvausilmaventtiilit ja suodattimet on puhdistettava säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa, mutta tarvittaessa useammin, esimerkiksi jos asut vilkkaasti liikennöityjen teiden läheisyydessä.

Mistä tunnistaa huonon sisäilman

Ilmanvaihto ei toimi silloin jos ikkunoiden sisäpuoli on jäässä tai huurtunut. Myös rakenteiden pintaan muodostuva kondenssivesi on merkki ilmanvaihdon heikkoudesta. Sisäilman myös tuntuu tunkkaiselta ja hajuja leviää toistuvasti asunnon sisätiloissa tai ne tulevat muista asunnoista. On myös hyvä tarkkailla miten nopeasti kylpyhuone kuivuu. Voit parantaa sisäilmaa uusimalla ilmastointikanavan osat sekä myös poistoilmaventtiilien puhdistus voi tuoda hetkellistä apua. Pidä myös liesituuletin puhtaana, liesutuulettimet keräävät helposti rasvaa ruuanlaiton aikana. Muista tuulettaa kotiasi säännöllisesti ja kuivata pyykkisi vain niille tarkoitetussa tilassa. IV-Lipasti Oy myy ilmastointikanavat sekä niiden osat ja venttiilit.

• tag: • 323 sanat

minusta

Blogi pientalon rakentamisesta ja LVI-urakoinnista LVI-työt tulevat eteen jokaisessa rakennus ja remontti projektissa. Onnistunut työ vaatii ammattitaitoa ja usein myös kokemusta. LVI-urakointiin kuuluvat talotekniset ratkaisut ovat lämmitys, vesi ja ilmanvaihto. Lämmitysratkaisuihin kuuluvat lämmitysjärjestelmien asentaminen, saneeraaminen ja huolto. Vesiratkaisuihin kuuluvat vesi- ja viemärijohtoasennukset, saneeraukset ja huolto. Ilmanvaihtoratkaisuihin kuuluvat jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennukset, korjaukset ja huolto. LVI-työt kannattaa jättää ammattilaisen toteutettavaksi, mahdollisimman turvallisen ja toimivan lopputuloksen takaamiseksi. Omakotitalon LVI-työt voi hankkia joko ostamalla ne urakkana tai tuntilaskutuksena. Urakassa sekä työlle että tarvikkeille lasketaan pakettihinta, joka perustuu arvioon. Tuntilaskutuksessa työstä laskutetaan tehtyjen tuntien mukaan ja tarvikkeista menekin mukaan. Mikä olisi paras ratkaisu juuri sinun projektiisi? Tervetuloa lukemaan aiheesta lisää. Tästä blogista löydät artikkeleita pientalon rakentamisesta ja kaikista siihen läheisesti liittyvistä aiheista. Toivottavasti löydät täältä inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa omiin projekteihisi!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag